הרגע הזה בו אנו מגלים שרישיון הנהיגה מוגבל עשוי להיות מטלטל למדי. הדבר מקבל משנה תוקף כאשר הרכב משמש אותך לצרכים הקיומיים הבסיסיים ביותר. התלות ברכב הפרטי בישראל היא ניכרת ולכן, חייבים רבים מוצאים עצמם במצב בלתי אפשרי כאשר מוטלת ההגבלה. ללא יכולת להגיע לעבודה, לאסוף את הילדים מבית הספר או לבצע מטלות יום-יומיות בסיסיות, מהלך החיים כולו משתנה. לכן, אין כל פלא שקיימות יוזמות רבות לביטול הגבלה זו בחוק. עד שהצעות חוק אלו ייכנסו לתוקף, חשוב שנדע כיצד להתמודד עם המצב. לאלו ששואלים את עצמם "למה יש לי הגבלה על רישיון נהיגה?", חיברנו מדריך יעיל וקצר.
הבסיס החוקי להגבלת רישיון נהיגה
בישראל, מגבלות רישיון הנהיגה כפופות לחוק ההוצאה לפועל התשכ"ז-1967. חוק זה מאפשר לנושים לבקש מלשכת ההוצאה לפועל להטיל סנקציות שונות כנגד חייבים אשר אינם עומדים בהתחייבויותיהם הכספיות. סנקציות אלו נועדו להפעיל לחץ על החייב להסדיר את חובו. הגבלת רישיון הנהיגה היא אחד מהאמצעים הנפוצים, החל לרוב לאחר שסנקציות אחרות לא צלחו. לכן, כדי להימנע ממצב עגום זה, רצוי ומומלץ לטפל במצב מן הרגע בו נפתח תיק חייבים.
סיבות נפוצות להגבלת רישיון נהיגה
אלו כמה מהנסיבות המרכזיות להטלת ההגבלה.
- חובות שלא שולמו – הסיבה הנפוצה ביותר להגבלת רישיון נהיגה היא חובות. חובות אלו יכולים לכלול אי עמידה בהחזרי הלוואה, אי פירעון חובות אשראי או הפרת הסכמי מזונות.
- אי מילוי צווי בית המשפט – אם נצטווית על ידי בית משפט לבצע תשלומים או לספק סימוכין הקשורים לחובותיך, לשכת ההוצאה לפועל עשויה להטיל הגבלה על רישיונך כתוצאה מכך.
- הליכי עיקול מתמשכים – הגבלות על רישיון נהיגה הן לרוב חלק ממאמצי עיקול או גביית חובות רחבים יותר. אם נושה פתח נגדך בהליכים משפטיים, הוא רשאי לבקש הגבלה זו כאמצעי לאכיפת ההחזר.
- התחמקות מהסדר חוב – ככל שיעלה חשד כי נעשים צעדים על מנת להימנע מהסדרת החוב שלא בתום לב, יינקט צעד דרסטי זה על מנת להפעיל לחץ.
מכל אלו, ניתן להבין שמגבלה זו לרוב לא תוטל כרעם ביום בהיר. פעמוני האזהרה יהיו רבים. לכן, חשוב שנפעל בהקדם.
אז מה ניתן לעשות?
כמובן שהמדיניות הטובה ביותר תהיה להתמודד עם תיק החייבים בשלב מוקדם ולהימנע מהחוב. עם זאת, ככל שהוטלה ההגבלה, חשוב להסתייע בייעוץ משפטי. עורך דין המתמחה בתחום יוכל לסייע לך להגיש בקשה להקפאת הליכים. ככל שניתן יהיה לבסס בסימוכין צורך קריטי ברישיון הנהיגה, ניתן יהיה אפילו לבטל את ההגבלה. עם זאת, הדרך היעילה ביותר לעשות זאת תהיה להגיע להסדר עם הנושים.
הגבלות רישיון הנהיגה, אם כן, לרוב משמשת כ"נשק יום הדין" בידי לשכת ההוצאה לפועל. כדי להתמודד עם המצב ביעילות, חשוב להסתייע בעורך דין.