רשות האכיפה והגבייה בישראל מעמידה לרשות נושים מגוון כלים משפטיים המאפשרים להם לגבות את חובותיהם. ככל שחייב אינו עומד בהתחייבויותיו, רשאים הנושים לפנות אל לשכת ההוצאה לפועל על מנת שתנקוט הליכים. אחת מההגבלות הנפוצות בהן נעשה שימוש, הוא הגבלת רישיון נהיגה. צעד זה, הנחשב לשנוי במחלוקת, עשוי להיות משנה חיים. על אף שהוא נועד להפעיל לחץ על החייב לפרוע את החובות, הוא לעתים עשוי להיות המכשול המרכזי לעמוד בהתחייבות זו. כאן, נבחן את הרציונל מאחורי הגבלה זו, השלכותיה על חייבים וכיצד ניתן להתמודד איתה ביעילות.
מהי הגבלת רישיון נהיגה?
הגבלה זו ניתנת על פי הוראת בית המשפט אשר למעשה מתלה את תקפותו של רישיון הנהיגה של החייב. הגבלה זו מוטלת פעמים רבות במסגרת הליכי עיקול או מימוש חובות שיזמו הנושים. כל עוד מגבלה זו תקפה, רישיון הנהיגה של החייב בטל והוא אינו רשאי לנהוג. מטבע הדבר, מגבלה כזו משבשת את שגרת החיים באופן דרמטי. מטרת ההגבלה היא להפעיל לחץ ניכר על החייב להתמודד עם החוב.
על פי סעיף 66ב' לחוק ההוצאה לפועל התשכ"ז-1967, רשאית לשכת ההוצאה לפועל להטיל סנקציות רבות נוספות על חייבים לרבות עיקולי חשבונות בנק, נכסים ומיטלטלין וצו איסור יציאה מהארץ.
האם הגבלת רישיון נהיגה אכן אפקטיבית?
כאמור, הרציונל המרכזי של המחוקק בהענקת סמכות זו ללשכת ההוצאה לפועל היא כי הדבר יהווה תמריץ להשיב את החוב. על פניו, הדבר נראה סביר. הגבלת יכולתו של החייב לנהוג בהחלט יוצרת דחיפות ניכרת. ההנחה היא שהגבלת הניידות תדחוף את החייבים לערוך מחדש את סדר העדיפויות שלהם ולהציב את פירעון החוב בראש מעייניהם.
עם זאת, הדבר נכון רק כאשר לחייב יש את היכולת להשיב את החוב ונמנע מכך משיקולים צרים. כאשר ישנו קושי כלכלי אמיתי, נשאלת השאלה האם הטלת הגבלות נוספות תועיל. ישנם רבים הטוענים כי הדבר רק מעכב את הפתרון הפוטנציאלי למצב. אנשים המסתמכים על נהיגה לצורך עבודה או סידורים חיוניים מגלים שכעת הדרך לפירעון נעשית מורכבת מתמיד.
באילו תנאים יוגבל רישיון הנהיגה?
הגבלת רישיון נהיגה אינה מוטלת על החייב באופן אוטומטי. על מנת שתחול הגבלה זו, יהיה על הנושה לפנות ללשכת ההוצאה לפועל. לאחר מתן ההגבלה, החייב מקבל על כך הודעה וניתנת לו הזדמנות להגיב או לערער על הצו.
לפני הטלת ההגבלה, בוחנת רשות האכיפה והגבייה מספר היבטים:
- מצבו הכלכלי של החייב: האם החייב הראה תום לב בניסיון לפרוע את חובותיו.
- נחיצות רישיון הנהיגה: האם החייב זקוק לרישיונו למטרות חיוניות, כגון עבודה או טיפול רפואי.
- מידתיות: האם ההגבלה היא פרופורציונלית לנסיבותיו של החייב ולגובה החוב.
חייבים הסבורים שההגבלה אינה צודקת, רשאים להגיש ערעור לבית המשפט. במקרים רבים ניתן להקפיא או להסיר את ההגבלה ככל שיבוסס כי היא רק מקשה על מציאת הסדר ראוי.
על אף שישנם כלים מוסדרים בחוק לבטל את ההגבלה, המדיניות הטובה ביותר תהיה להימנע ממצבים אלו מלכתחילה. כדי להתמודד ביעילות עם חובות, מומלץ להסתייע בעורך דין המתמחה בתחום עם פתיחת תיק חייבים בהוצאה לפועל. עורך הדין יוכל לסייע לך להגיע להסדר ריאלי מול הנושים ולנהל את המצב ביעילות ובראש שקט.