red hard hat on pavement

ממונה בטיחות בעבודה

החוק מתייחס לבטיחות של מקומות עבודה, בארגונים ובמפעלים בתחומים שונים שיש בהם חשיפה לסכנות כאלו ואחרות. ממונה בטיחות הוא הגורם שהאחריות תוטל עליו למען בטיחות הנוכחים במקום.

בהתאם לפקודת הביטוח בעבודה יש למנות יועץ וממונה בטיחות בעבודה. זאת בארגונים שונים על פי הכללים הרלוונטיים. לדוגמה, מפעלים שבהם למעלה מחמישים עובדים, חברות בנייה שמונות למעלה ממאה עובדים, עובדים בתחום המלונאות והדיור המוגן ועוד. ממונה הבטיחות מתייחס לכל גורם סיכון שעלול להיות במקום ולחשוף את העובדים לנזקים מסוגים שונים. המטרה היא לשפר את הבטיחות במקום ולהוביל את מקום העבודה למצב בטוח ותקין מכל בחינה שהיא. כל זאת בהתאם לפעילות ולמה שקיים במקום – קרינה, עבודה בגובה, חשמל, מטבחים תעשייתיים ועוד.

קורס מטעם משרד העבודה, ולא רק

כדי להיות בטוחים שאתם מוגנים ומקום העבודה שלכם פועל בהתאם לדרישות הבטיחות לטובת ההגנה על שלומכם ושלום העובדים במתחם, אתם צריכים אתכם יועץ בטיחות. גורם שהוא ממונה בטיחות בעבודה שכל נושא הביטחון בארגון שלכם מוטל על שכמו. כדי למלא תפקיד זה צריך ממונה הבטיחות לעבור קורס מטעם משרד העבודה. בקורס נלמדים הנושאים השונים וההיבטים המגוונים שקשורים לנושא הבטיחות בעבודה. אך מעבר לכך חשוב לציין כי ממונה בטיחות צובר במהלך שנות העבודה שלו ידע מקצועי נרחב וגם יכולות למפות היטב ונכון את המקום כולו על ההיבטים והסיכונים השונים שקיימים בו, ולקדם את הבטיחות של כל העובדים במקום באופן יעיל ומהיר במיוחד.

חלוקה לנושאי בטיחות

בנושאי בטיחות בעבודה ניתן להתייחס לכמה רכיבים:

  • בטיחות בעבודה – נהלים שנקבעים על ידי ממונה הבטיחות במטרה למנוע תאונות עבודה.
  • בריאות תעסוקתית – נקרא גם גהות תעסוקתית. מתייחס לגורמים שעלולים לסכן את העובדים במחלות מקצוע. לדוגמה, חותכי שיש ששואפים אבק ועלולים להינזק בגין כך במהלך שנות העבודה.
  • בטיחות אש – סכנות האש ידועות ומוכרות, וצריך לפעול בכל מבנה ומתחם על מנת לקדם בטיחות ולמנוע מצבים של התלקחות בהיקפים נרחבים שעלולה לפגוע במבנה ובעובדים. בעניין בטיחות אש יש לבדוק את המבנה ואת האזורים השונים בו, להתקין ציוד מקיף ולדאוג לאחזקה שוטפת, להעביר הדרכות בטיחות ועוד.

מי ממלא את התפקידים הללו?

חשוב לציין שלא בכל חברה קיים הצורך באותה מידה. יש חברות גדולות שמעסיקות באופן קבוע ממונה בטיחות. הוא נמצא בשטח על מנת לעקוב אחרי הפעילות ואחרי ביצוע הנהלים. הוא משפר את הקיים ודואג לאחזקה קבועה של כל מה שקשור לבטיחות המבנה. לעומת זאת יש ארגונים שמטבע הדברים אינם זקוקים לממונה בטיחות ברמה יומיומית. בארגונים אלו יהיה מספיק בשירות של חברה חיצונית שמעניקה מענה של מספר שעות חודשיות בהן יש התמקדות בקידום הבטיחות ובדיקת המבנה על חלקיו השונים לגבי בטיחות בעבודה.

החוק, אך לא רק הוא

ניתן לציין כי החוק מתייחס לנושא הבטיחות והוא מחייב ארגונים וחברות לפי כללים ופרמטרים שונים. כמובן שחברות אלו חייבות על פי חוק לקדם את הבטיחות ולפעול תחת הכוונת ממונה בטיחות. אך למעשה גם חברות או ארגונים שאינם מוגדרים כחוק כמי שצריך לקבל שירות של יועץ בטיחות, בוחרים במקרים רבים לקדם את הנושא על מנת להגן על העובדים ולפעול באופן בטוח ככל שניתן רק.

Scroll to Top
דילוג לתוכן