כיום יותר מתמיד, הליכי חדלות הפירעון מאפשרים לקדם שיקום כלכלי ולעצור את מעגל החובות. כדי לקדם את התהליך, יהיה עלינו לנקוט במספר צעדים בירוקרטיים. אחד מהחשובים שבהם הוא עריכת תצהיר הסתבכות. תצהיר זה הינו מסמך משפטי המהווה תצהיר בשבועה המשמש דרך קבע בהליכי פשיטת רגל. למסמך זה תפקיד קריטי בביסוס מצבו הכלכלי של החייב ומהווה סימוכין לבקשתו להכרה כחדל פירעון. תהליך הכנת והגשת תצהיר הסתבכות חדלות פירעון עשוי להיות מורכב. כדי לערוך את התצהיר במדויק ובאופן אפקטיבי, נדרשת הבנה מעמיקה של כלל ההיבטים הפיננסיים והמשפטיים הכרוכים בהליך. כאן, נסביר למה משמש התצהיר, מה הוא כולל וכיצד נבטיח שאנו עורכים אותו כהלכה.
מהו תצהיר הסתבכות חדלות פירעון?
תצהיר זה מהווה עדות משפטית לכל דבר ועניין. המסמך מספק תיאור מפורט ומדויק של הנסיבות הפיננסיות של המבקש. התצהיר מתאר את היקף החובות, ההכנסות, הנכסים והתחייבויות כספיות אחרות. נתונים פיננסיים אלו ישמשו כראייה לכך שהחייב אינו מסוגל לעמוד בהתחייבויותיו הכספיות וכי כושר הפירעון שלו אינו מאפשר להשיב את כל חובו. התצהיר מוגש לרוב כחלק מהליך חדלות פירעון, מכוח חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי התשע"ח-2018.
מדובר במסמך קריטי, מכיוון שתוכנו ישפיע באופן ישיר ומהותי על האופן שבו בתי המשפט או הרשויות הרלוונטיות יבחנו את זכאותו של החייב לחדלות פירעון. מדובר בסעד משפטי שאין להקל בחשיבותו ומשמעותו ובית המשפט אינו מעניק אותו בקלות ראש. לכן, חשוב שהמסמך ישכנע בבהירות כי מצבו הכלכלי של החייב אכן דורש מתן סעד זה.
תצהיר הסתבכות חדלות פירעון – מבנה המסמך
תצהיר ההסתבכות יכיל לרוב את הרכיבים הבאים:
מידע אישי
על התצהיר לכלול את פרטיו האישיים של החייב, כגון שמו המלא, כתובתו, מספר תעודת זהות ומצבו המשפחתי. המידע נועד בעיקר על מנת לאמת את זהותו של החייב.
נתונים פיננסיים
כאמור, התצהיר נועד לספק מידע בהיר ומדויק אודות מצבו הכלכלי של החייב כדי לבסס את כושר פרעונו. לכן, חשוב שהמידע הפיננסי יהיה כמה שיותר מפורט. לרוב, יופיעו בתצהיר הנתונים הבאים:
- תיעוד כל מקורות ההכנסה וההוצאות השוטפות.
- רשימת כלל הנכסים בבעלות החייב לרבות נכסי נדל"ן, כלי רכב, חשבונות בנק, חפצי ערך, ניירות ערך והחזקות אחרות.
- רישום מקיף של כלל החובות העומדים. חשוב לציין סכומים המגיעים לנושים השונים והאם ישנם צווי הוצאה לפועל או עיקולים והגבלות.
מסמכים נלווים
לתצהיר יצורפו כלל המסמכים הנלווים המבססים את מצבו הכלכלי של החייב בין השאר, יצורפו החומרים הבאים:
- תדפיסי חשבון בנק, תלושי משכורת, טופס 106, הצהרות הון ודו"חות לרשות המיסים.
- תיעוד תביעות משפטיות והליכי אכיפה.
- מסמכים המעידים על בעלות על נכסים כמו שטרי מכר, הסכמי מכירה ותעודות בעלות על רכבים.
- ולבסוף, יכלול התצהיר הצהרה בשבועה של המצהיר בה הוא מתחייב כי כל המידע שנמסר הוא אמיתי ושלם. התצהיר יימסר בנוכחות עורך דין וחתימתו תאומת על ידו.
רגע לפני שממלאים תצהיר – נקודות שחשוב לקחת בחשבון
בתי המשפט בוחנים מקרוב כל מקרה ומוודאים כי כל המידע נמסר בתום לב וכי נסיבותיו של החייב אכן מצדיקות חדלות פירעון. כדי להבטיח שהתצהיר ייערך באופן אפקטיבי ואמין ואכן ישכנע את הגורמים המוסמכים כי מקרה זה דורש סעד, חשוב שנחזיק בראש כמה עקרונות.
יושרה מעל הכול
דיוק המסמך הוא בעל חשיבות קריטית כשעורכים תצהיר הסתבכות חדלות פירעון. חשוב שלא נתפתה להשמיט מידע שאנו חוששים לציין, שכן הדברים הללו מתגלים והדבר יסב נזק בל יתואר לסיכויינו. יש לוודא כי כל המידע מדויק ולהבטיח שהמסמך אמין.
עמידה בכלל הדרישות המשפטיות
חשוב לוודא שהתצהיר בנוי ומנוסח בהתאם למקובל בעולם המשפט הישראלי. לכן, חשוב שנסתייע בעורך דין. כל חריגה מהסטנדרטים הללו עשויה לגרום לעיכובים משמעותיים בהליך.
לצרף את כל המסמכים הנדרשים
ללא מסמכים שיתמכו בטענותינו, יהיה קשה מאוד להבהיר את אמיתות הנתונים. חשוב שנוודא שאנו מצרפים את כל המסמכים שיאמתו את הנתונים שנרשמו בתצהיר.
לא לוותר על סיוע מקצועי
לאור המורכבות של דיני חדלות הפירעון וחשיבות התצהיר, מומלץ מאוד לפנות להכוונה מעורך דין מקצועי. עורך דין יסייע לך להבטיח שהתצהיר עומד בכל הסטנדרטים המשפטיים, חף מטעויות וכולל את כל הפרטים הדרושים.
כפי שניתן לראות, תצהיר הסתבכות חדלות פירעון דורש תשומת לב קפדנית לפרטים ועל דיוק ואמינות המסמך עשוי לקום או ליפול כל הליך הבקשה לחדלות פירעון. ליווי עורך דין חדלות פירעון מקצועי ומיומן, יאפשר לך להיערך להליך בבטחה ולסלול את הדרך לשיקום כלכלי.