בישראל, כפופים כלל הליכי פשיטת הרגל וחדלות הפירעון לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי התשע"ח-2018. חוק זה חולל שינוי מהפכני בטווח האפשרויות של החייב הישראלי. לאחר שנים בהם ההליכים נוהלו במשך שנים ארוכות והותירו חייבים במעגל אינסופי של נחשלות, נסללה דרך משפטית חדשה המאפשרת יציאה מהחובות ושיקום כלכלי כולל. קו הסיום של המסע הזה, הוא קבלת צו הפטר. צו זה מצהיר כי האדם סיים את הליך חדלות הפירעון, סיים להשיב את הסכום שהוסדר בהליך ופטור מכל חוב או הגבלה. כאן, נסביר מהו צו הפטר וכיצד ומתי נבצע תהליך איתור צו הפטר שיאפשר לנו לצאת לדרך חדשה.
איתור צו הפטר – מעמדו של הצור בתהליכי חדלות הפירעון בישראל
צו הפטר הוא מסמך משפטי הניתן על ידי בית המשפט המשחרר את החייב מכל אחריות בגין חובות שנוצרו לפני כניסתו להליך חדלות הפירעון. צו זה מאפשר לחייבים להבטיח התחלה חדשה ללא כובד משקלן של התחייבויות פיננסיות שלא ניתן עוד לנהלן. עם זאת, חשוב לדעת כי ישנם חובות שצו ההפטר אינו יכול לבטלם כמו למשל מזונות ילדים וקנסות.
איתור צו ההפטר מייצג את השלב האחרון בהליך חדלות הפירעון ונדייק ונאמר – את סופו הטוב של ההליך. זוהי התעודה כי החייב עמד בכל דרישות החוק וההסדר מול בית המשפט והנושים, פרע את חובותיו עד כמה שניתן היה ושיתף פעולה באופן מלא ובתום לב עם תכנית השיקום הכלכלית שהותוותה לו.
מדוע חשוב לבצע איתור צו הפטר?
לצו ההפטר ערך משפטי יקר לאין ערוך עבור החייב. ישנן כמה סיבות עיקריות לכך.
- הגנה משפטית: על נושים אסור על פי חוק לבצע פעולות גבייה על חובות שעליהם חל ההפטר. איתור צו הפטר מבטיח שהחייבים יהיו מוגנים מפני עיקולים, הגבלות, תביעות וכל צעד משפטי אחר.
- עדות לשיקום כלכלי: צו ההפטר משמש כאישור רשמי על שיקומו הכלכלי של החייב ועמידה בהליך חדלות הפירעון. צו זה, אפוא, עשוי להידרש במסגרת הליכים רבים לרבות הגשת בקשה להלוואות, לקראת רכישה משמעותית משא ומתן עם נושים, או יישוב סכסוכים שונים.
- מניעת מחלוקות משפטיות: ללא הוכחה להפטר, הנושים עלולים לנסות, בין אם בשוגג או במזיד, לגבות חובות שעליהם חל הפטר. הצו יאפשר לטפל בכל דרישה כזו ביעילות.
- התחלה חדשה: אין להקל באפקט הפסיכולוגי העוצמתי שיש לצו ההפטר. זהו סימנו של פרק חדש בחייו הפיננסיים של האדם. עם קבלתו, ניתן לבנות מחדש את המצב הכלכלי, לפתוח הזדמנויות חדשות ולהשיב את היציבות לחיים.
כמה זמן לוקח לקבל צו הפטר?
הזמן הנדרש לקבלת צו הפטר בישראל קצר מתמיד ולמעשה, לראשונה נתחם בזמן באמצעות חוק מוסדר. זאת לאחר שנים רבות בהן הליכי חדלות פירעון יכלו להימשך על פני תקופות ארוכות מאוד ללא סוף נראה לעין. על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ההליך כולל בדרך כלל את השלבים הבאים:
הגשת הבקשה לחדלות פירעון
התהליך מתחיל בהגשת בקשת חדלות פירעון לרשם ההוצאה לפועל (לגבי חובות מתחת ל-149,559.43 ₪) או לממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לחובות גדולים יותר). על הבקשה לכלול תצהיר מפורט, דוחות כספיים וכלל המסמכים שיבססו את מצבו הכלכלי של החייב.
בניית תכנית שיקום כלכלי
לאחר ההכרזה על חדלות פירעון, על החייב לבצע את כל דרישות תוכנית השיקום שאושרה על ידי בית המשפט. תוכנית זו כוללת תשלומים קבועים לנושים, הגבלות על פעילות פיננסית וחובות דיווח.
תקופת ביצוע התוכנית
על החייב להפגין תום לב בהליך ולעמוד בכל דרישות התוכנית לתקופה שנקבעה על ידי בית המשפט. הזמן המקסימלי הוא 4 שנים ובממוצע נמשך ההליך כשלוש שנים. כשמדובר בחובות קטנים יחסית המנוהלים על ידי רשם ההוצאה לפועל ולא בבית המשפט, ההליך כולו עד לקבלת הפטר עשוי להימשך 18 חודשים בלבד.
הוצאת צו ההפטר
לאחר שהחייב מסיים את תכנית השיקום ובית המשפט מרוצה מעמידתם, ניתן צו ההפטר.
בסך הכל, התהליך כולו, כולל ההמתנה להכרה בחדלות פירעון, עשוי להימשך בין שלוש לחמש שנים, בהתאם לנסיבות.
תהליך איתור צו הפטר בישראל
לאחר מתן צו ההפטר, מומלץ להנפיקו באופן פיזי ולשמור עותק. כדי לעשות זאת, יהיה עלינו לבצע את הצעדים הבאים:
יצירת קשר עם הממונה לחדלות פירעון ושיקום כלכלי או לשכת ההוצאה לפועל
ניתן לבקש העתק של צו ההפטר מהמשרד שבו טופלה בקשתם לחדלות פירעון. הדבר עשוי להיות כרוך בהגשת בקשה מקוונת או אישית ותשלום אגרה קטנה.
גישה לרישומי בית המשפט
בתי המשפט בישראל מנהלים רישומים של הליכי חדלות פירעון, לרבות צווי הפטר. ניתן לבקש גישה לרישומים אלו דרך משרדי בית המשפט ולהשיג עותק של צו ההפטר.
להסתייע בעורך דין
אם יוצגת על ידי עורך דין בהליך (ומומלץ לעשות כן כדי לזרז הליכים ולהבטיח שההסדר יתאם ליכולות שלך), ניתן לבקש ממנו לסייע לך באיתור צו הפטר. פנייה לעורך הדין יכולה פעמים רבות לזרז את תהליך איתור המסמך.
לסיכומו של דבר, בהליך חדלות הפירעון הישראלי צו ההפטר הוא הגביע הקדוש. זהו אותו יעד נכסף שמסמל שהמסע הסתיים ונוכל לחזור לשגרה, בכוחות מחודשים וחכמים יותר. איתור צו הפטר הוא הליך חשוב כדי להבטיח שתעמוד לרשותנו בכל עת העדות כי אנו פטורים מכל חוב. הרפורמות שהוכנסו בשנת 2018 במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ייעלו משמעותית את התהליך והפכו אותו ליעיל וידידותי יותר לחייב. עם זאת, כדי לבצעו ביעילות, מומלץ להסתייע באיש מקצוע. עם הליווי הנכון ונכונות לשתף פעולה, נוכל לסיים את מסכת החובות ולפתוח דף חדש בחיינו.