קווי האנדרגראונד השונים והצבעים שלהם
קו בייקרלו (Bakerloo) (חום)
קו של 25 תחנות שמתחיל בתחנת Harrow & Wealdstone בצפון-מערב לונדון ומסתיים בתחנת הרכבת Elephant & Castle בדרום העיר (ליד שוק האוכל המקורה המגניב Merkato Metropolitano). מדובר בקו הכי ׳פרימיטיבי׳ מבין קווי הטיוב, הקו היחיד שעדיין נוסע באופן לא-אוטומטי, איטי יחסית ומיושן.
עובר בין השאר בתחנות Oxford Circus, Piccadilly Circus.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Bakerloo Line.
קו סנטרל (Central) (אדום)
קו של 49 תחנות שמתחיל בתחנת West Ruslip בצפון-מערב לונדון (יש לו גם פיצול שמתחיל בתחנת Ealing Broadway במערב העיר) ומסתיים בתחנת Epping בצפון-מזרח העיר. מדובר בקו הארוך ביותר מבין קווי הטוב, אורכו כ-74 ק״מ.
עובר בין השאר בתחנות Marble Arch, Liverpool Street, Bond Street, Oxford Circus, Tottenham Court Road ו-Holborn.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Central Line.
קו סירקל (Circle) (צהוב)
קו של 36 תחנות שצורתו ׳מעגלית׳ ומקיפה את רוב שולי מרכז העיר. הקו ׳חולק׳ חלק מהמסלול שלו עם הקו הירוק (דיסטריקט) ועם הקו הורוד (המרסמית׳ וסיטי). מאופיין בקרונות חדשים יחסית וממוזגים בקיץ.
תחנות בולטות לאורך הקו: Notting Hill Gate, High Street Kensington, South Kensington, Victoria, King’s Cross/St. Pancras ו-Westminster (בתי הפרלמנט/הביג בן).
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Circle Line.
קו דיסטריקט (District) (ירוק)
הקו עם הכי הרבה תחנות (60), שחותך את לונדון ממערב למזרח, ומשרת אזורים רבים במערב, מרכז ומזרח העיר. מתחיל בתחנות Richmond (קרוב לגני קיו, שגם בהם הוא עוצר) ובתחנת Ealing Broadway במערב לונדון, ומסתיים בצד השני של העיר, בתחנת Upminster בצפון-מזרח לונדון. מאופיין בקרונות חדשים יחסית וממוזגים בקיץ.
בדרך הוא עובר בתחנות רבות, שהבולטות והמפורסמות שבהן South Kensington (המוזיאונים הגדולים), Westminster (הפרלמנט/ביג בן), Kew Gardens, Tower Hill (גשר המצודה) ועוד.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-District Line.
קו האמרסמית׳ אנד סיטי (Hammersmith & City) (ורוד)
קו רוחב (מערב-מזרח) עם 29 תחנות שמתחיל בתחנת Hammersmith ומתסיים בתחנת Barking. גם בו הקרונות ממוזגים.
הקו עובר בין השאר בתחנות Baker Street, Paddington, King’s Cross/St. Pancras ועוד.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Hammersmith and City Line.
קו ג׳ובילי (Jubilee) (אפור)
קו ג׳ובילי (׳יובל׳ באנגלית, נפתח לרגל חצי-יובל למלכותה של המלכה אליזבת׳ השניה), הוא הקו החדש ביותר מבין הקווים שפעילים כיום במערכת הטיוב (נפתח בשנת 1979). לקו 27 תחנות והוא מגיע מ-Stanmore שבפרוורים הצפון-מערביים של לונדון ועד ל-Stratford שבמזרח לונדון.
בדרך הקו עובר בין השאר במרכז העיר, באזור המעגנים (Docks) שבמזרח העיר, ועוד. תחנות בולטות בקו הזה (יש הרבה) הן בין השאר Bond Street, Green Park, Westminster, London Bridge, Canary Wharf ועוד.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Jubilee.
קו מטרופוליטן (Metropolitan) (סגול)
הראשון מבין קווי האנדרגראונד, פעיל מאז שנת 1863. הקו, שלו 34 תחנות, מתחיל בתחנות Amersham, Chesham ו-Uxbridge בפרוורים הצפון-מערביים של לונדון, ומסתיים בתחנת Aldgate בסיטי של לונדון.
בדרך הקו עובר בין השאר בתחנות, Baker Street, Euston Square, King’s Cross/St Pancras ו-Farringdon.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Metropolitan Line.
קו נורת׳רן (Northern) (שחור)
הקו העמוס ביותר באנדרגראונד, הנורת׳רן ליין, עם 50 תחנות, משרת את כמות הנוסעים הגדולה ביותר – למעלה מ-294 מיליון נוסעים בשנה. למרות שמו, הוא לא עובר רק בצפון לונדון אלא למעשה חותך את לונדון מצפון לדרום. הקו, שצורתו מזכירה את האות Y, מתחיל בשתי נקודות שונות בפרוורים הצפוניים של לונדון – High Barnet ו-Edgware, ומסתיים הרחק מאוד משם, בתחנת Morden שבדרום העמוק של לונדון.
בדרך, הקו עובר בין השאר בתחנות כמו Camden Town, Leicester Square, Charing Cross, Tottenham Court Road ובין השאר גם בשכונות היהודים בצפון-מערב העיר, גולדרס גרין והנדון.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Northern Line.
קו פיקדילי (Piccadilly) (כחול כהה)
הקו השני הכי ארוך במערכת (אחרי הסנטרל ליין) וגם מקום שני מבחינת כמות התחנות שעליו (53), קו פיקדילי הוא קו שמתחיל ב-2 נקודות עיקריות במערב לונדון – נמל התעופה הית׳רו (בעזרת הקו ניתן להגיע מנמל התעופה הגדול בלונדון למרכז העיר תוך שעה), ו-Uxbridge שבצפון-מערב לונדון. הקו מסתיים בתחנת Cockfosters שבצפון-מזרח העיר. שימו לב (בעיקר הבאים מנמל התעופה הית׳רו או הנוסעים אליו) – הקו לא ממוזג (וגם איטי למדי) – לכן התכוננו להזיע והצטיידו במים (ואם אפשר גם במאוורר קטן על בטריות).
הקו עובר בין השאר בהרבה תחנות עמוסות תיירים במרכז לונדון, למשל Knightsbridge, Green Park, Piccadilly Circus, Leicester Square, Covent Garden, Holborn ועוד.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-Piccadilly Line.
קו ויקטוריה (Victoria) (כחול בהיר)
קו ובו ״רק״ 16 תחנות, שנוסע, במהירות ותדירות גבוהות עד כדי תענוג, מתחנת Walthamstow Central שבצפון-מזרח לונדון ועד לשכונת בריקסטון (האהובה עלי במיוחד) שבדרום העיר. קו ויקטוריה הוא לדעתי אחת הדרכים הכי "חכמות" לחצות את לונדון מצפון לדרום.
הקו עוצר בין השאר בתחנות Highbury & Islington, King’s Cross / St. Pancras, Euston, Oxford Circus, Green Park, Victoria וכמובן Brixton.
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו Victoria Line.
קו ווטרלו וסיטי (Waterloo & City) (טורקיז)
הקו הקצר ביותר, ועליו שתי תחנות בלבד, ותפקידו, בפשטות, לחצות את נהר התמזה ולחבר בין תחנת Waterloo הגדולה שמדרום לתמזה אל תחנת Bank שנמצאת בסיטי של לונדון. הקו הזה פועל בעיקר בשעות בהן אנשים עובדים – כלומר, סגור בימי ראשון ובשעות הערב המאוחרות.
לכל קו אופי משלו. ״לו קווי הטיוב היו אנשים״
הקו הסגול – אליזבת' ליין
קו הרכבת הסגול, אליזבת' ליין, מהיר ונח, הוא יוצא מטרמינל 4 (בו נוחתות טיסות אל-על!) ומגיע ממש למרכז העיר (תחנות טוטנהאם קורט רואד, פדינגטון ובונד סטריט).
קווי הלילה (Night Tube) של לונדון
הם כמה מהקווים של האנדרגראונד (נכון להיום שישה קווים – סנטרל, ג׳ובילי, נורת׳רן, פיקדילי וויקטוריה, וחלק מהאוברגראונד) – שפועלים כל הלילה בלילות שישי ושבת. זוהי אופציית התניידות נוחה למדי למבלים בסופ״שים במקומות הסמוכים לקווים הללו, רק זכרו שבלילות השיכורים ממלאים את הקרונות, וחלקם עשויים להיות עוינים או אלימים.
(למפת קווי הלילה, ה-Night Tube).
קווים נוספים
ישנם גם קווי רכבת נוספים ששייכים למערך האנדרגראונד של לונדון, אך לא מדובר בקווי רכבת תחתית ׳רגילים׳ (אם כי ניתן להשתמש גם בהם בכרטיס האוייסטר כמובן), אלא בסוגים שונים של רכבות ש׳משלימים׳ את מערך הרכבת התחתית הלונדונית. (ומסומנים במפה בקווים בעלי שני פסים).
כך למשל האוברגראונד (Overground), שמשלב בין רכבות עיליות ותחתיות, ומשרת בעיקר את הפרוורים שמסביב למרכז העיר (למפת האוברגראונד), ה-DLR – Docklands Light Railway (טורקיז) שהיא רכבת קלה-אוטומטית שמשרתת בעיקר את אזורי ה׳מעגנים׳ (Docklands) של מזרח לונדון, אזור שבעבר שימש כנמל הגדול בעולם (למפת ה-DLR), וה-Trams (ירוק בהיר), מערך של רכבות קלות שמשרת אזורי פרוורים בדרום לונדון (למפת ה-London Trams).
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו האוברגראונד (Overground)
למפה מיוחדת של דברים מעניינים לאורך קו ה-DLR
קו אליזבת׳ (Elizabeth Line)
קו אליזבת׳ (Elizabeth Line), הוא הקו הארוך ביותר במערכת (117 ק״מ), מתחיל בעיר Reading ממערב ללונדון ומסתיים בעיר Shenfield שבמחוז אסקס ממזרח ללונדון. למעשה מדובר ברכבת קלה מהירה (רק חלק מהמסלול יהיה תת-קרקעי) שתחצה את לונדון כולה (ואף מעבר לה) ממזרח למערב. זה גם יהיה הקו המהיר הראשון שיחבר מקומות מחוץ ללונדון אל העיר עצמה. (למפת ה-Elizabeth Line).
אגב, אם תהיתם למה פיזור התחנות של הרכבת התחתית בלונדון כל כך לא שוויוני (מצפון לנהר יש 250 תחנות ומדרום לנהר רק 29!) אז מסתבר שיש לזה כמה סיבות, למשל סוג האדמה מדרום לנהר (במיוחד בדרום-מזרח לונדון), שהיא יותר חולית ונוטה להתמוטט בבניית תעלות, נוסף על העובדה שרוב דרום לונדון כבר מרושתת די היטב בתחנות רכבת ׳רגילות׳ (National Rail).